Wat is het doel van de ondernemer?
Hoe ziet de bedrijfskringloop eruit? Weiden is essentieel. Veel weiden komt aan alles ten goede, de koe, de mest, de bodem, het gewas en de (portemonnee van de) boer. Wat wordt aangevoerd, afgevoerd? Welke beslissingen zijn in het verleden genomen? Hoe wordt de kringloop hierdoor beïnvloed? Welke middelen staan ter beschikking om de kringloop te beïnvloeden?
Een goed saldo kan op verschillende manieren worden bereikt, het belangrijkste hierin is dat het bedrijfs-systeem dat gevolgd wordt klopt en consequent is. Een hoge productie met MRIJ-koeien past niet, veel kunstmest en een goede bodem, kan niet. Het hele jaar weiden en Holstein koeien, gaat niet (met respect en wetende dat het soms wél kan).
Procesbegeleiding.
Hoe kom je tot meer balans op je bedrijf? Hoe kom je tot een sterk, veerkrachtig en gezond geheel. Wat is de optimale kringloop op dit bedrijf? Daarvoor heeft Goed-Geboerd samen met anderen bedrijfseigen-procesbegeleiding ontwikkeld om te komen tot een goede balans, een veerkrachtig bedrijf en een optimale kringloop. Met name voor ontwikkeling van bedrijfseigen kringlooplandbouw.
Mijn kringlooplandbouw.
Zelf ben ik enthousiast over een kringloop met centraal daarin de koe als herkauwer, voornamelijk gevoed met weidegras, zij maakt een goede kwaliteit mest die de bodem voedt en onderhoud, waar een gezond gewas op groeit, waardoor de koe melk kan produceren met meer voedingskwaliteit.
Of, meer gezien van de economische kant: elke kilo droge stof die niet wordt ingekuild heeft als voordeel dat er betere mest wordt geproduceerd in de wei, minder diesel wordt verstookt en kosten verlaagd.
1 Kg ds gras kost 7 cent en 1 kg ds kuil kost 14 cent.
Belangrijke onderwerpen zijn: productie van mest, opslag van mest, beweiden, beweidings-strategieën, vruchtbaarheid zonder kunstmest.